„Важно ли е името?” – това е въпрос, който често си задават младите родители. Някои бащи подхождат хумористично и предлагат имената на любимите си актьори, спортисти и дори известни личности. Разбира се, бабите и дядовците не пропускат да изразят своето мнение, докато тайно се надяват да се спрете на тяхното име. И в тази тежка ситуация, на майките се пада „честта” да вземат това важно решение и да направят най-доброто за своето бебче. 

Може би, тук ще кажете: „Ама какво толкова! Това е само име!”. Представете си, че навремето Вашите родители са мислили по същия начин и са Ви кръстили на любимата си марка кола. Може би, днес щяхте да се казвате – Мерцедес или Хонда. 

Как щяхте да се чувствате? Ядосани, тъжни или обидени? Щяхте да искате да смените възможно най-бързо името си, за да се спасите от подигравките на децата? 

Вашето дете ще носи това име цял живот. Сигурни сме, че не искате другите да го гледат със съжаление или присмех. Не искате и Вие да съжалявате цял живот, че сте послушали други хора и детето Ви носи име, което не харесвате или е странно. 

Не знаете откъде да започнете и дали предпочитате уникално или традиционно име? В тази статия ние от БГ Дрешки ще Ви споделим на какво да обърнете внимание.

Кои са най-често допусканите грешки? 

Как да изберете името на своето дете? – 1 част

Никой не може да избере перфектното име на Вашето бебче вместо Вас! Но не е нужно това да се превръща в стресово преживяване. За да избегнете това, не допускайте тези грешки:

  • Пренебрегване на популярните имена – любимите Ви имена са Мария, Ани, Иван и Георги, но се притеснявате, че са прекалено използвани в България. Не искате детето Ви да споделя име с половината клас, но и не можете да си харесате друго име. Истината е проста – няма как да изберете име, което никой друг не притежава, освен ако не е прекалено странно. Затова си спестете стреса от издирването на уникално име и изберете това, което е спечелило сърцето Ви още в началото.  
  • Не ставайте жертва на модата – през последните години все повече родители избират да променят традиционното презиме, завършващо на –ов и –ова като изключат наставките. Например вместо Иван Огнянов Петров записват детето си Иван Огнян Петров. Разбира се, това е личен избор, но ние Ви съветваме да помислите добре преди да последвате каквато и да е мода. След две години тази тенденция ще е забравена и ще осъзнаете каква грешка сте допуснали, докато гледате акта за раждане. 
  • Избиране на име на актьор или спортист -  всъщност не винаги това е лошо решение, но зависи какво е името на човека, на когото искате да кръстите детето си. Например Арнолд Шварценегер може да Ви звучи прекрасно, но представете си го в българско име – Арнолд Василев Петров. Със сигурност не е това, което очаквате. 
  • Избиране на име на литературен герой, марка или предмет – тук отново много зависи какво е името. Важно е да се съобразите с това, че сте в България, а не в САЩ, Канада или някоя друга западна държава. Може хората в САЩ да избират имена на любимите си цветове като Блу, Грийн или Ред, но за българско дете това би предизвикало присмех. 
  • Спазване на семейната традиция – в миналото е било въпрос на чест да кръстиш децата си на някого от родителите. Но в днешно време, това е традиция, която не е задължително да спазите, ако не Ви е на сърце. Нашият съвет е да не се поддавате на манипулациите на родителите или партньора си. Отстоявайте себе си, защото Вие не искате да бъдете от хората, които нямат отношение към своето дете. 

Това са само част най-често допусканите грешки. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата и ще Ви запознаем със съветите на специалистите.