Вече нямате търпение да прегърнете своето бебче, но още не сте му избрали име? Всеки бърза да Ви предложи някое „подходящо”, но Вие все още не сте сигурни дали това е правилното?

Може би едва сега започвате да обмисляте възможностите или имате представа какво точно търсите. Независимо на кой етап се намирате, не забравяйте – Вие сте родителите на това дете! Не членовете на Вашите семейства, роднините или приятелите Ви! Тяхното мнение и желанието да ги уважите и изберете техните имена, не трябва да замъглява преценката Ви. 

Подберете красиво и силно име, което няма да предизвика присмех и Вашето съкровище ще носи с гордо вдигната глава. Ако се колебаете откъде да започнете, в предната част на статията ни можете да се запознаете с най-често допусканите грешки. 

Днес ще продължим темата като Ви запознаем с ролята на бащата и ще Ви споделим историите на две майки и как са открили подходящото име. 

Каква е ролята на бащата при избора на име? 

Често мъжете остават тази отговорна задача изцяло в ръцете на своите половинки. Но има  случаи, в които участват активно или искат да кръстят детето на своите родители. За съжаление, избраните имена не винаги са модерни и биха се приели добре от обществото. Например в миналото имена като Нечо, Марийка, Петранка и други са били изключително популярни, но днес биха предизвикали по-скоро присмех. 

Освен това, майките също имат предпочитания и не искат да сепримиряватс имена, които не им допадат и предизвикват апатия у тях. 

Как да постъпите? 

Едно е сигурно – ако половинката Ви иска да бъде част от целия процес и да не изпусне нито миг от подготовката и отглеждането на детето, не убивайте ентусиазма му. Но и не бива да се съгласявате, за да избегнете скандалите и напрежението.

Изберете подходящия момент и поговорете спокойно с него. Поощрете желанието му да бъде до Вас във всяко едно решение, но тактично му намекнете, че предложените от него имена не са подходящи. Запознайте го с коментарите на други родители, които са направили грешки с кръщаването на децата си и как това им се е отразило. 

Предложете му да седнете заедно и да направите списък с имената, които и двамата харесвате. Бъдете водещи в дискусията – интересувайте се от мнението му и го насочвайте към правилния избор. 


Какво споделят родителите? 

* Историите, които ще прочетете, са реални и за да запазим личното пространство на дамите, сме сменили техните имена. 

Василка Иванова споделя:

„В началото на бременността ми, двамата със съпруга ми бяхме решили да не кръщаваме детето си на никого от родителите ни. Бяхме харесали името „Яна”, защото е българско и звучи прекрасно. Но, неговите родители започнаха да настояват и да ни натрапват своето мнение. 

Накрая преклонихме и нарекохме дъщеря си „Станка” на свекървата. Веднага след като го направихме и двамата съжалихме за решението си. Не можахме да го преглътнем и два месеца по-късно сменихме името й на Яна.”

 Ина Петрова ни каза: 

„И двамата бяхме много объркани по време на цялата бременност. Постоянно търсехме подходящи имена – в интернет, социалните мрежи, четяхме статии със съвети и този омагьосан кръг се повтаряше отново и отново. 

Накрая дори се опитахме да комбинираме няколко различни имена и да прибавим някоя друга буква на традиционни български имена. Не се получи. Всичко звучеше ужасно и не знаехме какво да правим. 

Накрая си избрахме една буква и направихме списък с 4 имена, които и двамата харесваме. След като родих и двамата знаехме, че името Виктор е правилното за сина ни, защото той беше нашата малка победа”. 

Надяваме се споделената информация да Ви бъде от полза. Разбира се, това е много обширна тема, която и в бъдеще ще продължим да разглеждаме. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим съветите на  специалистите. 

Не пропускайте да разгледате и нашите актуални предложения – комплекти за изписване и бебешки дрешки, с които да посрещнете своето малко щастие. Потърсете ни на телефон: 0878188477, ако се нуждаете от професионален съвет.