Детската градина – изцяло нов свят за малките приключенци. За някои тя е първата стъпка извън познатия режим и семейната среда, а други вече са посещавали ясла. За тях това е преминаване от една група в друга, като разликата е, че има различни възпитателки и повече деца.

Ние – от БГ Дрешки, сме родители, също като Вас и вече сме минали по този път. Помним колко се вълнувахме от предстоящото, но и се притеснявахме как децата ни ще реагират на раздялата. Разбира се, в днешно време в Интернет и социалните мрежи ще откриете разнообразна информация – как да се подготвите емоционално, от какво ще се нуждае детето за градината, как да му помогнете да се адаптира и т.н.

Тук е важно и да не забравяте, че всяко дете е различно не само по характер, но и в степента си на подготовка. Някои вече имат умения - като познаване на азбуката и броене, а други едва сега започват да получават тези знания. 

Има много начини, по които родителите могат да помогнат на децата си да се подготвят за градината. В тази статия ще Ви запознаем със съветите на образователни експерти и учители.

Защо е важно децата да посещават детска градина?

Детската градина е уникално преживяване за малките приключенци. Нейната цел е не просто да осигури на родителите възможност да работят спокойно, но и да подготвят децата за живота. Да ги научат да общуват, да се приспособяват към заобикалящата ги среда, да създават трайни приятелства и да правят добро на другите. Освен това обръща внимание на важни умения от ежедневието – как да се справят сами с трудностите и  задачите и любов към ученето.

Детската градина поставя основите в образованието на всяко дете. Въпреки че дейности като четене и смятане са важна част от това преживяване, социалните умения, които се придобиват, са незаменими. Те подпомагат развитието на децата и им помагат за живота им извън семейството.


Как да подготвите детето си за детска градина?


От колко години трябва детето да посещава детска градина?

От 2016 година е задължително всички деца на 4 годишна възраст да посещават детска градина. Според този закон, детето трябва да започне да посещава градина в годината, в която навършва 4 годишна възраст.

Каква е първата стъпка?

Ако детето Ви вече е прието в градина, но Вие все още се притеснявате какво го очаква – отидете на място и се срещнете с директорката, възпитателките, учителите и леличките. Личното посещение ще Ви помогне да се почувствате подготвени за тази голяма промяна в живота на Вашите малки слънчица.

Обадете се предварително по телефона и се поинтересувайте кога са приемните часове на директорката. Това ще Ви даде възможността не само да огледате детската градина, но и да видите къде детето Ви ще прекарва по-голямата час от времето си. По този начин, ще облекчите страховете си и ще научите важна информация. Например - какво е състоянието на инфраструктурата, къде децата си оставят нещата, играят и си почиват.

На срещата ще имате и възможност да зададете всичките си въпроси. Не сте сигурни какви дрешки и обувки да купите? Това е най-подходящият момент да зададете въпросите си. Добра идея е да ги запишете предварително, за да не забравите нещо важно, за което се интересувате.

Започнете с подготовката поне месец по-рано!

Първите дни от градината могат да бъдат изключително трудни за родителите, защото заедно с децата си трябва да се адаптират с ранното ставане и пътя до градината. Ако малкият приключенец не е ходил на ясла, може да се окаже истинско предизвикателство да го мотивирате да стане толкова рано. Освен това, ако досега не сте се разделяли, можете да срещнете трудности – протести, сълзи и недоволство.

За някои деца тръгването на детска градина е драматична промяна. Затова колкото по-рано започнете с подготовката, толкова по-добре. Направете сутрешни „тренировки”. Например започнете да го вдигате в същия час, в който ще трябва да става за градината и го заведете на гости на баба си или друг близък. Оставяйте го за няколко часа,  а след това го взимайте. Това е възможност да го тренирате за ранното ставане и да предвидите впоследствие как ще се държи.

Това е и отлична възможност да го научите на нещата, които трябва да свърши сутрин – да измие зъбите си, да закуси, да се облече за излизане. Така няма да има изненади за него в първите дни на градината.

Можете да говорите с градината и да се запознаете с дневния график отсега. Информирайки детето си какво го очаква, ще му помогнете да се почувства по-сигурно и спокойно. Можете да опитате да практикувате графика и у дома, за да облекчите несигурността от раздялата с Вас.

Как още можете да му помогнете?

Започнете със създаването на рутина. Последователността в ежедневието помага на децата – кара ги да се чувстват сигурни, насърчава тяхното самочувствие и чувство за принадлежност към семейството. Някои ключови практики могат да им помогнат да се почувстват готови за първите дни в градината. Например:


Как да подготвите детето си за детска градина?


Режим за лягане.

Сънят е много важен за развитието на децата. Създаването на режим за лягане гарантира, че ще получат добър нощен сън и ще се подготвят за новите приключения на следващия ден. Важна част от създавенето на този навик е – избиране на точно определен час за лягане и точна последвоателност на нещата, които детето прави. Например – къпане, обличане на пижата, миене на зъбите, четене на приказка, прегръдка за лека нощ и заспиване.

За да му помогнете да свикне с новата сутришна рутина, може да се наложи да преместите часа за лягане по-рано.

В детските градини децата спят на обяд. Поинтересувайте се в колко часа е времето за почивка и се опитайте да слагате детето си да спи по същото време. Но, ако няма навика да спи на обяд, може да се опитате да му обясните, че трябва да не пречи на другите деца и да стои мирно, за да събере сили за нови приключения.

Време за четене.

Специалистите насърчават родителите да четат на децата си поне по 20 минути на ден, за да им помогнат да изградят своята реч и правоговор. Колкото повече четете, толкова по-добре! Много учители дори препоръчват да го правите по няколко пъти на ден. Тази рутина може да бъде част от тази за лягане или в друго удобно време за Вас. Един добър начин да събудите интереса му към четенето е да го оставите само да избере книжката и да го ангажирате максимално с историята, като след това му разказвате истории само по картинките.

Режим на хранене.

Храненето е много важно за развитието на всеки малък приключенец. Създаването на здравословни навици е много важно за развитието на всяко дете. Създаването на семейна рутина при храненията е възможност да научите децата си на полезни навици и да изградите по-силна връзка с тях. Тук също е важно да създадете правилна последователност – измиване на ръцете преди хранене, помагане за подреждане на масата, хранене, почистване на масата и други.

А сега накъде?

Това е една малка част от подготовката за детската градина. Изборът на подходящи детски дрешки, обувки и аксесоари е вторият етап, на който трябва да обърнете внимание. Следете нашия блог, защото в следващата статия ще Ви помогнем да изберете най-доброто за своето дете.