Много родители откриват, че поддържането на детските дрешки е много по-сложно от грижите за нормалното пране. Деликатната детска кожа е много по-чувствителна. Тя може да реагира не само на вида и качеството на материите на дрешките, но и към перилните препарати, които са използвани при прането.

В предната част на статията, ние от БГ Дрешки Ви помогнахме да изберете качествените детски дрешки и перилните препарати. Днес ще продължим темата и ще Ви дадем най-добрите съвети за сушене и гладене дрехите на малките пакостници.

Сушене на бебешки дрешки.

След като Вашата пералня е свършила работата си, време е да преминете към следващата стъпка – сушенето. В повечето домакинства има и простир, и сушилня.

Най-добрият начин да изсушите бебешките дрешки е да ги оставите да изсъхнат на слънце! Слънчевата светлина освежава тъканите и убива всички бактерии и микроби, които са останали по тях след изпирането им. Тя влияе благоприятно и на белите тъкани, като ги избелва допълнително.

Този метод на сушене се влияе от времето навън. Когато е мрачно и дъждовно, прането съхне много по-бавно. Ние Ви препоръчваме да използвате един трик – закачете детските дрешки на щипки, така че да висят надолу. Прострете ги по този начин, дори ако имате сушилник. Когато висят свободно надолу, водата се стича по-бързо и дрешките изсъхват два пъти по-бързо.

Ако нямате балкон или достатъчно място да опънете сушилник, вариантът е да използвате сушилнята. Повечето бебешки дрешки могат да се сушат в нея, но се придържайте към по-ниска температура.

Докато по-високата температура забързва процеса на сушене, има голяма вероятност тя да повреди дрехите. Особено тези, които са от по-деликатни тъкани и имат апликации и надписи.

Сушене на детски дрешки.

За детските дрехи е допустимо да бъдат сушени и по двата начина. Въпреки това, експертите отново препоръчват да използвате по-ниски градуси.

Една от причините детските дрешки често да се свиват в сушилнята е, че родителите не обръщат внимание на етикетите. Използването на много високиатемпература може да повреди или свие дрешките, които са произведени от по-некачествени илирехави тъкани.

Затова не забравяйте да проверите етикетите на всички детски дрешки. В тях е подробно описано как трябва да ги перете и могат ли да се сушат в сушилня и при какви градуси. Ако на етикета пише, че не е безопасно, заложете на стандартния метод за сушене.

Освен това, когато децата са по-големи, често се използват омекотители при сушенето. Подобно на перилните препарати, химикалите в тези продукти лесно могат да раздразнят чувствителната детска кожа.

Експертите препоръчват да намалите до минимум използването на такива препарати или да заложите на такива със състав, подходящ за деца.

Гладенето е друг важен момент!

За бебешките дрешки, гладенето е задължително от хигиенна гледна точка. Целта е след като са изсъхнали, да бъдат дезинфекцирани допълнително, преди да ги приберете. Идеалният случай е да се гладят с пара за най-добър резултат.

През първия месец се препоръчва бебешките дрешки да бъдат гладени и от двете страни, за да се предпази бебчето от инфекции. А от 2-ия месец до края на 1-вата годинка - само от вътрешната страна.

Допълнително предимство е, че с гладене шевовете на дрешките стават по-меки и не дразнят кожата на бебето.

След навършване на годинка, не е задължително да гладите детските дрешки. Вие сами можете да прецените дали да го правите или не.

А Вие как се грижите за дрехите на Вашите приключенци?

Споделете с нас в коментарите своите трикове и тайни! Не пропускайте да разгледате и нашия онлайн магазин, където ще откриете качествени бебешки и детски дрешки на най-добрите български производители.