Коледа е вълшебство, щастие и сбъднати мечти! Няма нищо по-красиво от щастието на дете, написало писмото си към дядо Коледа и открило след това желаните подаръци под елхата.

Да, споделените мигове със семейството са скъпоценно съкровище, което остава завинаги близо до сърцата ни. Сигурни сме, че и Вие някога сте чакали с трепет този миг. Ние също, затова никога няма да забравим, че това е времето, когато не просто отваряме подаръци, а отваряме сърцата си за своето семейство и хората около нас.

Ако все още нямате идея какво да подарите на детето си, оставете пазаруването настрана. Отдъхнете си за миг и се потопете в духа на празника. В тази статия ние, от БГ Дрешки, ще Ви споделим интересни факти за това как децата по света празнуват Коледа. А накрая ще Ви препоръчаме няколко интересни идеи за подаръци.

Остават по-малко от 10 дни до Коледа!

Коледа е предимно християнски празник, но през вековете е присъствал в множество религии и култури. В момента той предимно се чества в САЩ и държавите в Европа. Според християнството, историята му е свързана с раждането на Исус Христос.

Обикновено, Коледа се празнува на 25 декември, но някои страни имат по-различни традиции и обичаи. Има държави, в които празничните чествания са по-дълги и започват в началото на декември и могат да продължат до началото на януари.

Интересен факт е, че дядо Коледа има много дълга история. Днес той е известен като добрия старец, който е облечен в червено и има дълга бяла брада и отличителен смях. Смята се, че награждава добрите и послушни деца с играчки, а лошите наказва като в коледните им чорапи оставя въглен.

Всъщност, неговата история може да се проследи до 3-ти век и Свети Никола – покровителя на децата. Смята се, че монахът е бил роден някъде около 280 година след Христа в Патра, близо до съвременна Турция. Една от най-известните легенди за него е, че спасява три бедни сестри от робството и им открива нов дом, в който да отраснат. След това продължава с добрините си, като помага на бедните и онеправдани деца. Затова с годините образът започва да се свързва не само с децата и честването на Коледа, а и с размяната на подаръци.

Как децата по света празнуват Коледа?

Италия

В Италия децата не вярват в Дядо Коледа, а в Ле Бефана. Това е възрастна дама, която носи износени дрехи и  лети на метла. Тя пристига в къщата на италианските деца на 6-ти януари. Ако са били добри, пълни коледните им чорапи с малки играчки, сладкиши и плодове. Ако не са се държали добре през годината, вместо това ги пълни с въглища.

Традицията на Ле Бефана е свързана с Богоявление и бележи край на празничния сезон. Смята се, че тази традиция е положена още в римско време, но според легендата е свързана с християнството. В нощта преди мъдреците да пристигнат при младенеца, те попитали стара жена за посоката и я поканили да дойде с тях. Тя отказала да ги придружи, но вечерта видели голяма светлина в небето. Смята се, че това е била Ла Бефана, която яхнала метлата си и им подарила надеждата и правилната посока.

Франция

Коледа във Франция започва с празнична украса. Много градове се украсяват през седмиците преди Коледа. Децата не само са ентусиазирани да получат подаръците си, но и се включват в семейните традиции.

В регион Елзас традицията да се поставят украсени коледни елхи датира още от 14 век. Тя е свързана със събиране на семейството и украсяване на дървото. Освен традиционните играчки, които се предават от поколения, децата също са ангажирани с направата на нови украшения с материали от природата – шишарки, жълъди, листа, клонки и други.

В навечерието на Коледа децата излагат излъсканите си обувки пред комина и се надяват, че „Père Noël“ (Дядо Коледа) ще напълни обувките със сладкиши. 25 декември е официален празник и семействата се събират да го отпразнуват заедно и да разменят подаръците си.

Швеция

Швеция и до днес имат много интересна традиция по време на празничния сезон. Те отдават голямо значение на празника на Света Лучия – покровителката на слепите. За светицата се смята, че е донесла храна на християни, криещи се в римските катакомби, осветявайки пътя си с венец, запален от свещ на главата, за да запази ръцете си свободни, за да носи повече храна.

Той е на 13 декември и е свързан с много празнични чествания и интересни обичаи.

Ако семейството има дъщеря, то нейна задача е да събуди цялото семейство. Ако в къщата има повече от едно момиче, то тази чест се пада на най-голямото. Тя трябва да се събуди рано – около 6 часа и да събуди и останалите членове на семейството. Задължително трябва да носи бяла рокля с червен пояс и корона с 9 свещи!

След като цялото семейство закуси, денят преминава в празнуване с паради, празници и огън в края на деня! В края на деня децата отварят подаръците си.

Мексико

В страната празнуват Коледа цели 3 седмици! Този празник е известен като „Посадас“. Започва на 16 декември и продължава 9 дни. Хората възпроизвеждат търсенето на Мария и Йосиф във Витлеем и ходят от къща на къща, получавайки откази, докато накрая не стигнат до избраната къща, където са поставени олтара и сцената на Рождество Христово.

След като стигнат до къщата, се произнася традиционна молитва, сервират се храна и напитки и децата се редуват, за да разчупят пинятата,която е направена от хартиено маше и пълна с различни традиционни сладкиши и лакомства.

Външните части на домовете са украсени в червено и зелено, а децата пеят коледни песни, за да допълнят духа на честванията.

Русия

Коледа е празник, който се празнува на 7 януари, защото руснаците използват различен календар от останалите страни.В страната Нова година е по-важният празник, на който се отдава повече значение. На него се разменят подаръци и семействата се събират заедно, за да отпразнуват Новата година. За децата вечерта след Нова година идва не дядо Коледа, а дядо Мраз, който им носи подаръци.

Как децата по света празнуват Коледа?


Какво Ви препоръчваме за празниците?

Повечето родители се увличат по вълнения таза Коледа, особено когато става въпрос за техните деца. Желанието да създадете вълшебни моменти понякога може да доведе до склонност към прекаляване с пазаруването. Тук специалистите препоръчват да се придържате към възрастта на детето си. Няма смисъл да му купувате играчки, за които е прекалено малко и ще използва след няколко години и не можете да предвидите дали ще му харесат.

Няма магическо число за броя на подаръците, но тук е добра идея да вземете предвид фактори като колко деца имате, какво харесват и какъв е бюджетът Ви. Специалистите съветват – придържайте се към 2-3 играчки и, ако искате да купите повече подаръци, изберете детските дрешки. Това е практичен подарък, на който детето Ви ще се наслаждава дълго време.

Добре подбраните и качествени детски дрешки са не само добра инвестиция за зимата, но и могат да влязат винаги в употреба – за ежедневието, празненства и игрите навън.

Много е лесно да се развълнувате много на първата Коледа на Вашето бебче, но не забравяйте – играчките за по-големи деца няма да може да ги ползва в момента. Обмисл .0ете добре покупките си и може да инвестирате в специална Коледна фотосесия, която да Ви остане като скъп спомен завинаги.

В онлайн магазина на БГ Дрешки ще откриете както красиви дрешки за коледните фотосесии, така и различни комплекти за зимата.

Свържете се с нашите консултанти на телефон: 0878 188 477, ако имате въпроси или се нуждаете от професионален съвет.