Бабите и дядовците могат да бъдат не само голяма подкрепа при отглеждане на децата, но и да играят много важна роля в тяхното възпитание. В зависимост от тяхното свободно време и колко далече живеят, те може да се превърнат в учители, болногледачи и най-добри приятели на внуците си. На родителите могат да предложат помощ с домакинството или да бъдат техни съветници, когато са емоционално претоварени и се съмняват в решенията си.

Интересен факт е, че според последните проучвания около 1 милиард души в света днес са баби и дядовци. И тъй като хората живеят по-дълго, прекарват по-голямата част от живота си покрай внуците си, в сравнение с миналите поколения. Нещо повече – раждаемостта в някои страни е толкова ниска, че възрастните хора могат да отделят повече от времето си за своите внуци.

Но какво означава това за повечето родители? Сигурни сме, че поне веднъж в последния месец сте  спорили със своите родители или тези на партньора Ви за възпитанието на децата. Може би свекърва Ви е коментирала, че сте прекалено мекушави и недостатъчно строги? Или свекърът Ви е отменил някое наказание, за да зарадва внучето си?

Истината е, че децата могат да размекнат и най-коравото сърце. Често бабите и дядовците имат съвсем различни възгледи за света, които не отговарят на Вашите. Затова се случва, децата да се объркват и да не знаят как да постъпят в дадени ситуации.

Ако и Вие се чувствате объркани или не знаете как да постъпите, тази статия е точно за Вас! В нея ще Ви дадем ценни съвети как да откриете баланса и да подходите към бабите и дядовците, така че да разберат желанията Ви.

Каква е ролята на бабите и дядовците при отглеждане на деца?

С какво могат да Ви помогнат бабите и дядовците?

За младите родители появата на първото бебче  носи вълнение и радост, но и много стресови ситуации. Малките деца растат и се развиват толкова бързо, че понякога е трудно да вземете най-доброто решение за здравето и тяхното благосъстояние. Разбира се, винаги можете да потърсите съвет в Интеренет, но това не е най-добрият източник на информация.

Бабите и дядовците могат да Ви помогнат с:

 • Полезни съвети – Вашите родители са хората, на които можете да имате най-голямо доверие. Те знаят, че няма такова нещо като „перфектен родител”, имат богат житейски опит и вече са минали през отглеждане на децата. Знаят трикове и могат да Ви посъветват как по-бързо да успокоите бебчето и да се справите с нещата, които Ви притесняват.
 • Забавленията на малките – бабите и дядовците могат да разнообразят ежедневието на децата и да Ви дадат възможност да си отдъхнете и да си починете. Те могат да гледат и да говорят на малките бебчета, да им четат, говорят и да ги забавляват. Да учат заедно и да споделят своя житейски опит на вече порасналите деца.
 • Грижите – много по-лесно е да се изправите пред предизвикателствата със сигурна опора. Според последните статистики, за 4 от 5 деца се грижат бабите и дядовците, докато родителите им работят или посещават университета.

Най-важното качество на бабите и дядовците е, че обичат безусловно своите внуци. Въпреки това, много от тях споделят, че не са съгласни с начина им на възпитание и често има напрежение между тях и родителите им.

Това е самата истина! Ще получите  всички съвети, които ще са в съответствие с Вашите знания за детското развитие. Например - кога трябва да започнете захранването или колко близки да сте с децата си. Затова най-доброто решение е да вземете това, което Ви е необходимо и да следвате своята интуиция и инстинкт! Не се страхувайте да се учите от грешките си!

Каква е ролята на бабите и дядовците при отглеждане на деца?

Как да подходите?

Специалистите съветват още отначало да поставите границана ролята на бабите и дядовците в живота на децата Ви. Това означава да помислите внимателно по какъв начин могат да Ви помогнат и какво ще искате от тях. Подходете тактично и не бъдете рязки!

Говорите с партньора си и да съберете идеи:

 • Говорите със свои приятели и да ги помолите да споделят как са потушили напрежението между тях и бабите и дядовците.
 • Да обсъдите колко помощ ще Ви е необходима. Например- след раждането, може да имате нужда от по-голяма подкрепа, докато се чувствате уверени сами да се грижите за бебчето.
 • Да определите един ден, в който бабите и дядовците ще поемат изцяло грижите за децата, за да имате малко време за себе си.
 • Ако не искате да ползвате пълното си майчинство, можете да говорите с работодателя за гъвкаво работно време или работа от вкъщи.

Вече когато сте наясно с тези подробности може да поканите бабите и дядовците на гости.

Специалистите съветват да:

 • Изберете момента, когато всички са спокойни и отпуснати.
 • Ги попитате каква помощ биха искали да Ви окажат и да изслушате техните идеи.
 • Споделите какво мислите, какво Ви притеснява и дали искате или не, те да се бъркат във възпитанието на децата Ви.
 • Ако не искате те да се бъркат във възпитанието, кажете го, но бъдете тактични. Наблегнете, че оценявате тяхната любов, но Вие сте родителите, а тяхната роля ще бъде да Ви подкрепят. Затова трябва да се водят по Вашите решения и да не омаловажават авторитета Ви.
 • Говорите за подаръците. Помолете ги да се допитват до Вас, преди да ги купят, защото например детето може да има нужда от детски дрешки в момента, а не от играчки.
 • Предложете им в началото да им помагат по-малко, за да могат да изградят връзка със своите внучета, а при необходимост да ги гледат.
 • Планирайте отсега как ще действате в извънредни ситуации.

Това са само част от нещата, които можете да направите предварително, за да изградите съгласие между Вас и бабите и дядовците. Следете блога на БГ Дрешки, защото скоро ще продължим темата.