За или против кърменето?. Това е въпрос, който се дискутира в много майчински групи в социалните мрежи и форумите. Независимо какви са Вашите нагласи, кърменето може да бъде незабравим миг, който да споделите с Вашето новородено. То Ви позволява да създадете по-добра връзка с бебчето, като същевременно му осигурите жизненоважни хранителни вещества. 

А знаете ли, че след като родят повечето жени се опитват да кърмят? В родилния дом над 83% от майките започват да кърмят, но този процент спада на 60% само до две седмици и намалява до 30% в следващите 2 месеца. 

Тези данни подсказват, че жените имат желание и мотивация да опитат да кърмят. За съжаление, този процес може да бъде изнервящ за раждащите за първи път. Много от тях не успяват да кърмят ефективно и се отказват заради липсата на подкрепа и напътствия през първите седмици.  

Колебаете се по кой път да поемете? Ние от БГ Дрешки също като Вас сме родители и сме били изправени пред този избор. Затова в тази статия ще Ви споделим съветите на специалистите. 

Какво е важно да знаете?

Независимо от наличие на литература по този въпрос и мнения на консултанти по кърмене и лекари, това е личен избор! Как ще отглеждате детето си и дали ще кърмите, зависи от Вашите възможности и предпочитания. 

Не забравяйте - това е умение, което можете да придобиете с времето. Трябва да бъдете търпеливи към себе си и да не се отчайвате от първия неуспех! Ако не успеете от първия път, това не Ви прави лоша майка!

Това е пътуване, на което заедно с бебето си ще поемете заедно и ще изградите силна връзка, която никой няма да може да пречупи. 

Какво трябва да направите преди раждането?

Още преди да родите, е добре да се подготвите за това, което следва след раждането. Има няколко неща, които можете да направите, за да решите дали ще кърмите:

  • Говорете с Вашия личен лекар – обсъдете съмненията и желанията си с него. Уверете се, че ако имате хронични заболявания, те няма да повлияят на кърменето. Обсъдете какви добавки и лекарства можете да взимате, докато го правите. Обсъдете кога е най-подходящият момент да започнете. В повечето случаи, когато става въпрос за нормално раждане, се препоръчва да го направите още през първия час от живота на Вашето дете. 
  • Консултирайте се със следящия Ви акушер – лекарят, който следи бремеността Ви е човекът, който ще бъде до Вас през тези 9 месеца. Освен качествени грижи, той ще Ви окаже и подкрепа по въпроса с кърменето. Не се страхувайте да изкажете всичките си притеснения и въпроси. Така ще получите професионален отговор от специалист, запознат със здравословното Ви състояние и процеса на развитие на плода. Имайте предвид, че преждевременно родените бебета може да имат повече проблеми с кърменето, отколкото доносените. 
  • Посетете курс или лекции по кърмене – в днешно време много организации, болници и неправителствени организации предлагат такива курсове. Там ще можете да се срещнете с други жени във Вашето положение и да се запознаете с различни гледни точки. На тях, освен подкрепа, ще научите и полезни трикове, който биха улеснили процеса. 
  • Потърсете добър консултант по кърмене – погрешно схващане е, че кърменето е болезнен и неприятен процес. Консултацията със специалист ще разсее всичките Ви притеснения. Вече можете да се възползвате от помощта на специалисти, обучени да Ви покажат правилния път и да Ви съдействат след раждането.
  • Говорете с приятели – потърсете в обкръжението си хора, преминали през същото. Помолете ги подробно да Ви обяснят какво се е случило след раждането. Имайте предвид, че ситуацията при всяка жена е различна. Добра идея е да се присъедините към групи за подкрепа на кърменето. Те ще Ви предложат насоки и ще успокоят притесненията Ви. 
  • Подгответе се – не чакайте последния момент, за да си купите всичко необходимо. Ако сте решили да кърмите - добре е да имате сутиени за кърмачки, подплънки за зърна, покривало, възглавница за кърмене, помпа и други. 

Това са само някои от нещата, които можете да направите преди раждането. Не забравяйте, че е добре и да споделяте с партньора си. Не позволявайте на съмненията да развалят този скъпоценен момент. 

Следете нашия блог, защото в следващата част на статията ще Ви споделим какви са ползите от кърменето за бебчетата.