Доказано е, че кърмата е много полезна за развитието на новородените. Тя не само осигурява необходимите хранителни вещества, но и спомага за развитието на бебетата. В нея се съдържат редица хормони и антитела, които развиват неговата имунна система и го предпазват от болестите. 

Знаете ли, че през първите седмици след раждането Вашите гърди произвеждат „коластра”? Тя се нарича „течно злато” не само заради наситения си жълт цвят, а и защото е пълна с полезни вещества, които помагат на храносмилателната система на бебето да функционира правилно. След като минат 2 седмици, тя се превръща в мляко, което съдържа перфектната комбинация от мазнини, захар, вода и протеини, необходими за растежа. 

В предната част на статията обърнахме внимание на подготовката. Споделихме Ви към кого може да се обърнете и защо е важно да не се отказвате от първия неуспех. В тази статия, ние от БГ Дрешки, ще продължим темата като се фокусираме на ползите от кърменето. 

Здравословно е.

С течение на времето Вашето тяло се адаптира към нуждите на бебето. Всъщност се смята, че слюнката на новороденото предава „отчет” за състоянието му на Вашето тяло, за да му помогне да разбере от какво точно се нуждае. Така съдържанието на хранителни вещества и антитела в млякото се променя, за да отговори на променящите се нужди на детето. 

В околната среда присъстват множество патогенни бактерии, микроби и болести. Новородените нямат развита имунна система, която да ги защитава и да се бори с тях. Затова Вие му предавате антитела чрез кърменето. Те са специално приспособени, за да предпазват бебчето от патогените, на които е изложено в заобикалящата го среда. 

Според Световната здравна организация, кърменето ще намали шанса детето да развие следните състояния: астма, бактериемия, инфекции на дихателните пътища, некротизиращ ентероколит, ушни инфекции, сепсис, затлъстяване и други. 

Развитие на храносмилателния тракт.

Адаптираните млека могат да бъдат трудни за обработка от развиващия се храносмилателен тракт на бебето, защото са направени от краве мляко. Отнема време на стомаха да се приспособи към тях и да заработи правилно. Това важи особено за недоносените бебета. 

От своя страна кърмата помага за насищането на храносмилателната система с големи количества бифидобактерии, които са полезни. Те предотвратяват развитието на вредните организми. Тъй като кърмата идва директно от гърдите, тя винаги е стерилна. Това помага за предотвратяване на храносмилателни проблеми като диария. 

Развитие на челюстта.

Кърменето насърчава бебето да използва челюстта си, защото му е по-трудно да изкара млякото от гърдите Ви, отколкото от бутилка. Самото действие на смучене, укрепва челюстта и спомага за насърчаване на растежа. Това ще направи и млечните му зъби по-здрави. 

Физическа близост.

Физическият контакт на кожа до кожа по време на кърменето е важен за новородените. Той не само осигурява усещане за топлина, комфорт и сигурност, но и повишава производството на окситоцин в тялото Ви. Това е хормон, който помага да сте спокойна и стимулира притока на кърма. 

Полезно е и за майките. 

Като за начало кърменето Ви позволява да задоволите глада на Вашето бебче веднага, без да Ви се налага да се притеснявате за бутилки, стерилизирането им и приготвянето на млякото. То е полезно и за здравето Ви! Намалява риска от развитие на диабет тип 2, няколко вида рак на гърдата и яйчниците. Кърменето ще доведе и до намаляване на следродилното кървене и ще помогне на матката Ви да се върне по-бързо в състоянието си преди бременността. 

В зависимост от здравословното Ви състояние, кърменето ще Ви помогне да отслабнете след раждането. Причината е, че тялото Ви черпи калориите, складирани по време на бремеността, за да ги използва за производството на мляко. 

През първите 3 месеца, тялото Ви изгаря приблизително 800 калории на ден, докато кърмите и изгаря още повече калории през следващите 3 месеца. Това е полезно за дамите с гестационен диабет, които искат да се върнат към здравословното си тегло. Но не забравяйте -задължително е да се консултирате със следящия Ви лекар. 

Освен физическите ползи, кърменето ще Ви спести много пари в дългосрочен план. В зависимост от вида мляко и нуждите на Вашето бебче, една опаковка може да струва между 15 и 50 лева. За разлика от кърмата, то не променя съдържанието си в зависимост от нуждите на детето Ви. 

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е помогнала да се насочите в правилната посока. Не забравяйте,  че каквото и да решите, родителството е изпълнено с много трудни решения и вълнения.

Открийте и най-качествените български детски дрешки в нашия онлайн магазин.