Всеки родител е изпълнен със съмнения, когато обмисля дали да остави детето си вкъщи или да го изпрати на детска ясла.  Разбира се,  изборът  винаги е индивидуален и зависи както от Вашите възможности, така и от редица други фактори като  финансови възможности. 

Колебате се по кой път да поемете? А знаете ли, че ранното социализиране на децата, им помага за тяхното бъдещо развитие?

В предната част на статията Ви запознахме с мнението на специалистите – какви са условията в детските ясли и каква среда могат да предложат на малчуганите. Днес ще продължим темата, като се фокусираме на всички предимства на ранното обучение в яслените групи.

Какви са предимствата?

Като родител има много решения, които трябва да вземете, докато детето Ви расте. Едно от тях е дали и кога е подходящото време да го запишете на детска ясла. Ако детето Ви още няма три годинки, но вече показва признаци, че заниманията у дома не са му достатъчни, може би трябва да помислите за ясла. 

Разбира се, нормално е да се чувствате неспокойни и да се притеснявате от раздялата. Имайте предвид, че това може да бъде както положително, така и отрицателно изживяване за Вашето мъниче. Важно е да имате правилната нагласа и да сте готови за тази стъпка.

Ако вече го обмисляте, не пропускайте да се запознаете с предимствата

Социализиране.

Има много ползи от раното социализиране на малките деца с техните връстници. Истината е, че децата се учат чрез общуване едно с друго. Това са първите моменти, в които те започват да се изграждат като личности да развиват своя характтер. 

Подходящата среда им помага да се научат да създават приятелства и как да поддържат добри взаимоотношения с тези другарчета. Чрез игрите заедно, те се учат да споделят и да изслушват другите, а не просто да държат на своето. Усвояват умението да изчакват и да се редуват. 

Играта заедно и в групи помага на малчуганите да усвоят важни умения – да помогнат на другите, когато не се чувстват добре или са наранени.  

Развиване на комуникационни умения.

Колкото по-социализирани са, толкова повече децата взаимодействат със своите връстници. Под зоркия поглед на възпитателите и учителите в яслата, децата развиват правилни комуникационни умения. Става въпрос не само за речниковия му запас от думи, но и за правилната реакция в различни ситуации. 

Например – учителите ще го научат, че не е правилно да изразява чувствата си чрез викане и блъскане. Това ще му помогне да разбере и как е добре да общува с връстниците си и възрастните, които не са неговите родители. 

Чрез играта децата имат и възможността да придобият по-добро разбиране на чувствата и да се научат да бъдат съпричастни към другите. 

Кога детето да тръгне на ясла? – 2 част

Повишаване на независимостта и увереността.

Детската ясла може да е първият път, когато детето Ви е далеч от Вас за по-дълъг период от време. Това може да Ви се вижда обезсърчително и за двама Ви в началото, но е прекрасна възможност Вашето мъниче да опознае големия свят без Вас. 

Това ще му позволи да бъде независимо, да има свободата да изследва и да създава други взаимоотношения, което е от решаващо значение за неговото бъдещо развитие. 

Допълнително предимство е, че ще повиши и самочувствието му, като му помогне за развитие на собствената личност, таланти и да го насърчи да има интереси. 

Освен това, може да се научи само да изпълнява основни задачи като хранене, миене на зъбите, ръцете, как да се облече само и много други. Прекарването на времето в яслата ще го подготви не само за градината и училище, но и за живота му далеч от Вас. 

Усвояване на нови умения.

Дейностите, предлагани в детската ясла, стимулират и ангажират Вашето дете. Наличието на толкова много занимания, подбужда любопитството му и го кара да открива и изследва света. Това му помага да развие интересите си и го насърчава да не се страхува да изпробва нови неща. 

За малчуганите това е вълнуващо приключение, което ги обогатява социално, емоционално и ги научава на нови неща.

Рутина и структура.

Много родители не могат да изградят режим на хранене, сън и забавление на своите деца. В детската ясла структурата е много важна. Програмата е направена така, че да осигурява рутина, която включва часове за игра, за хранене, за дрямка, за уроци, песни, свободни игри, учене на чужд език и много други. 

Това помага на децата да се чувстват по-уверени и сигурни, да контролират чувствата си и е чудесна подготовка за училище. Когато знаят какво да очакват, това им позволява да бъдат по-активни в поставените им задачи. 

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била полезна и да сте успели да вземете най-доброто решение. Следете блога на БГ Дрешки, защото в следващата статия ще Ви помогнем да изберете подходящи детски дрешки и да подготвите детето си за яслата.