Това е актуален въпрос, който и днес много майки си задават. За разлика от останалите Европейски страни, в България майчинството е много по-дълго. Това дава възможност на младите родители да бъдат по-дълго до детето си. Да развият специална връзка с него и да  подпомогнат неговото правилно развитие.  

Първите месеци  са напрегнати, а след това следват много вълнуващи и незабравими моменти. За съжаление, след първата година много майки са изправени пред дилемата дали да се върнат по-рано на работа или да изкарат майчинството си докрай. Понякога втората опция е финансово неизгодна, заради постоянната инфлация и покачващите се цени. 

Разбира се, около Вас може да има различни фактори, които да Ви помогнат да вземете решението.  Тук отново се появява въпросът: „Кога е най-подходящия момент за детето да тръгне на детска ясла?”. 

Не можете да вземете това важно решение? Ние – от БГ Дрешки, сме родители също като Вас и сме минали по този път.  Знаем че, независимо от възрастта, е много трудно да се разделиш със своето дете, дори за няколко часа. Затова в тази статия, ще се фокусираме върху детските ясли – техните предимства, недостатъците и удобства за родителите. 

Какво трябва да знаете за яслите в България?

Според законодателството на Република България, посещението на детски ясли не е задължително. По регламент, детските градини започват да приемат деца от 3 годишна възраст, но няма изискване детето преди това да е посещавало ясла. 

Отново според разпоредбите, най-ранната възраст, на която можете да запишете детето си на ясла е 10 месеца. Това възрастта, която се счита за подходяща, то да бъде отделено от майката за по-дълго време. Въпреки това, много семейства не се чувстват готови толкова рано да поверят малчугана си на чужди грижи. Затова предпочитат да го запишат след навършване на 1 година или около година и половина. 

Децата в детските ясли и градини се делят на групи, според тяхната възраст. В яслата се приемат дечица от 1 до 3 години. След като бъдат навършени 3 години, детето отново трябва да кандидатства за приемане в градина. 

Защо много специалисти препоръчват детските ясли? 

Кога детето да тръгне на ясла? – 1 част

Всеки родител има различно мнение, когато става въпрос за пускане на детето на ясла или градина. Някои предпочитат цялата отговорност за отглеждането и възпитанието да бъде в техните ръце до навършване на 3 години. Докато други се налага да се върнат рано на работа или имат по-малки деца, за които се грижат и се нуждаят от помощ. 

Не е тайна, че много проучавания доказват, че социализирането от ранна възраст помага за правилното развитие на децата. Те са не само адаптивни, но и бързо попиват от заобикалящата ги среда. Учат се чрез играта и от примера на възрастните, които са около тях.

В детските ясли работят единствено професионалисти с дългогодишен опит и знания. Средата е добре оборудвана не само с играчки, но и с интересни и занимателни игри. Програмата е направена съобразно с възрастта на малчуганите. Това не само осигурява по-големи възможности за развлечение, но и се извършват разнообразни дейности. Чрез тях децата се учат да бъдат самостоятелни, развиват пространственото си мислене и се учат на нови неща. 

Няма значение какъв е сезонът - дали времето навън е дъждовно или прекалено топло. Яслите разполагат с възможности за игра като вътре, така и навън. За разлика от детските площадки, които рядко са добре поддържани, оборудването в двора на яслите е на много високо ниво. 

Това е подходяща среда и за дечицата, които имат проблем с проговарянето или с моториката. Има специализирани ясли, в които се набляга на логопедичното развитие, където детето има на разположение екип от специалисти, който да му помогне да настигне връстниците си. 

В общия случай, ако едно дете посещава 8 часа ясла на ден, много бързо ще усвои неща, които родителите трудно биха го научили у дома. Например фина и груба моторика, физически умения – ролеви игри, танци, гимнастика и много други.

Вкъщи или в яслата е по-безопасно?

На този въпрос много родители първосигнално ще отговорят: „вкъщи”. Нека се огледаме – всеки дом, колкото и да е обезопасен, има електроуреди, високи шкафове, гардероби и места, които биха били потенциално опасни за децата. Само един миг невнимание би довел до инцидент.

От друга страна, пространствата в детските ясли са специално проектирани, за да отговорят на нуждите на децата. Прозорците и вратите са обезопасени и малките пакостници нямат достъп до тях. Подовата настилка е подходяща за пълзене и игри, а всички мебели са обезопасени.

Това са само част от предимствата, които ще Ви предложат специализираните детски заведения. Следете нашия блог, защото в следващата статия ще разгледаме подробно техните предимства и недостатъци.