Да бъдеш родител е не просто отговорност, ае обвързано и с много емоции и страхове. Но всички тези чувства се сливат в едно, когато прегърнете рожбата си за първи път. Следва не само да промените ежедневието си, а да поставяте доброто на детето си на първо място. 

Ние от БГ Дрешки сме щастливи да бъдем част от Вашия път като семейство. Нашата цел е не просто да Ви предлагаме качествени детски дрешки, а да създадем една общност за родителите. Затова в нашия блог Ви споделяме не само актуална и интересна информация, но и обръщаме внимание на важните решения, едно от които е избор на име. 

В предните ни статии обърнахме внимание на това как да откриете правилното име. Днес ще продължим темата като Ви представим най-популярните мъжки и женски имена, както и тяхното значение. 

Кои са най-популярните имена за момиченца?

Нежни, красиви и неповторими. Малките госпожици се появяват шеметно и ни даряват с много незабравими емоции. Те правят света ни много по-цветен, но не забравяйте – името ще оформи не само тяхната личност, но и как ще се развие животът им.

Избирайте умно! За да Ви помогнем, Ви представяме най-популярните имена в България през 2022 година:

  • Виктория – през последните няколко години това име продължава да е на първо място и най-предпочитано сред младите родители. Произхожда от латинската дума „victorious”, която означава победа. Свързвано е и с римската богиня Виктория и гръцката Нике, които са богините на победата. 

 

  • Мария – може би това е едно от най-популярните имена в целия свят. Много хора го свързват с майката на Иисус Христос – Дева Мария. Има древноеврейски произход и според преводачите означава „любима”, „упорита” и „желана”. 

 

  • Никол – това име има католически произход и е вариация на мъжкото име Николай. Идва от латинските nikē (победа) и laos (хората), затова се превежда на български като „победителка на народите”. За първи път името се появява през Средновековието във Франция в чест на Свети Никола. И до днес, това име е свързвано с френската изтънченост и семплата елегантност. В различните държави, то има разнообразни вариации - в България то е Николета. Въпреки това, повече от младите родители предпочитат Никол. 

 

  • София – смята се, че името произхожда от Византия и се превежда от древногръцки като „мъдрост”. Става популярно с разпространението на християнството и оттогава е свързвано със Света София – майката на Надежда, Вяра и Любов. Днес, това име е предпочитано заради съвременното си и нежно звучене. 

Кои са най-популярните имена за момченца?

Сила, смелост, достойнство. Това са само някои от качествата, които родителите се надяват да притежават синовете им. Те вярват, че името е от голямо значение за развитие на характера и личността на детето. 

През 2022 година, най-популярните имена в България за момченца са: 

  • Александър – това е едно от имената, която продължава и до днес да владее сърцата на родителите си.  Причината е не само красивото му звучене, а и силната му символика. Произхожда от гръцкото име "Αλέξανδρος" (Aléxandros), което означава защитник на хората. Силата му е подплатена с исторически личности като Александър Македонски – велик управник и военачалник. 

 

  • Георги –това име е популярно в много страни и има различни вариации. Свързвано е със Свети Георги Победоносец, който е почитан не само от християни, а и от мюсюлмани. И до днес, той се смята за символ на храброст, рицарство и победа над злото. Самото име произхожда от гръцки и се превежда като „работник на земята”. 

 

  • Мартин – име, което е популярно в много страни по света и може да бъде открито в различни вариации. Смята се, че е било използвано от саксонските племена, които обитавали днешна Германия. Много военни кръщавали синовете си по този начин, за да покажат верността си към Бога на войната. Името може да бъде открито и в древен Рим, където отново е било свързано с Бога на войната – Марс. Затова и символизира решителност, смелост и сила на воин. А от латински се превежда като „посветен на Марс”.  В днешно време, то е свързвано и със Свети Мартин от Тур, който е един от най-известните християнски светци, заради своето милосърдие към бедните и бездомните. 


  • Калоян–това е българско име, което не само има дълга история, но и силен произход. Свързвано е с цар Калоян, който има значим принос за нашата история.  Самото значение на името е предмет на различни дебати от историците. Според някои то съчетава две старобългарски думи - "калъ" – кал и "ян" – милостив. Затова и една от интерпретациите е „божествена милост”. Други го свързват повече с историята и смятат, че то символизира величието и смелостта.

Това са само някои от най-популярните имена, които са актуални и днес в България. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.