Ние от БГ Дрешки вярваме, че няма по-красиво нещо от любовта на двама души, която е открила своето естествено продължение в създаването на дете. И въпреки че бащите са част от целия процес, бременността и раждането са много по-вълнуващо преживяване на майките.

Жените са тези, които носят в утробата си новия живот и усещат всяка малка промяна. Те променят изцяло ежедневието и навиците си, за да осигурят най-доброто на своето бебче.

Баща в родилното?

Разбира се, бащите също имат съществена роля. Отдавна минаха времената, когато „раждането” се асоциирало изцяло като женска работа, в която мъжете не трябва да се бъркат. В миналото, при раждането родилките са били придружавани единствено от други жени.

На бащите е било отредено да останат зад затворената врата и да чакат. Там е трябвало да слушат виковете и болката на жените си и да не могат да им помогнат. А през това време на акушерките са помагали другите жени от семейството, които са имали опита да се справят с тази тежка задача.

Присъствието на бащите при раждането на техните деца е една от най-големите социални промени в развитите страни. Тя започна през 20-ти век и днес все повече се говори дали е необходимо бащата да бъде част от раждането.

Ако и Вие се чудите дали се нуждаете от подкрепата на половинката си, останете с нас! В тази статия ще Ви споделим мнението на специалистите и ще Ви дадем няколко съвета.

Трябва ли бащата да присъства на раждането на детето? – 1 част

Имат ли бащите място в родилното?

Раждането не е ритуал, при който задължително трябва да се изключи присъствието на бащата. Това е естествен процес, обвързан с много вълнение, напрежение, болка и най-различни емоции.

Майката напуска дома си и е поставена в нова непозната среда, заобиколена от непознати хора, които се опитват да направят целия процес по-безболезнен и лек. Но колкото и да се стараят лекарите, не могат да заменят подкрепата на нейния съпруг.

Да, мъжете не раждат и не могат да изпитат болката на своите жени, но те също страдат. Изпитват вълнение и се притесняват какво се случва в родилното.

Само тези, които са преминавали през това знаят, че не всяка майка може да си спомни ясно процеса на раждането. Причините за липсата на памет са различни и могат да бъдат:

  • Изключително силните емоции – около жената няма близки хора и чувството на страх завладява цялото й съзнание.
  • Лекарства и обезболяващи – в зависимост от сложността на раждането и изпитваната болка, жената може да е под въздействието на обезболяващи.
  • Прекалено клиничния процес – родилните зали са направени с цел да осигурят безопасността на раждането, а не да предразположат родилката да бъде спокойна.
  • При раждането със секцио детето не се дава веднага на майката и липсва първия контакт „кожа до кожа”, което може да повлияе отрицателно на някои жени.

Трябва ли бащата да присъства на раждането на детето? – 1 част

Какво казват специалистите?

На базата на тези фактори можем да заключим, че майката се чувства несигурна и уплашена в този вълнуващ момент. Отсъствието на бащата в родилната зала може да увеличи стреса, който изпитва и да повлияе на самото раждане. От друга страна, неговото присъствие ще успокои тревогите й и ще й даде допълнителни сили да се справи.

На това мнение е и големият реформатор в акушерството Грантли Дик-Рийд. През 40-те години на 20-ти век той издава своя бестселър „Раждане без болка”. В него той пише:

„Отношението и разбирането на раждането от страна на съпруга не може да бъде преувеличено. Неговите думи и действия имат голям ефект върху жената. Нейното здраве и щастие по време на бременността и подхода към раждането се влияят от отношението на мъжа. Ако той я подкрепя, създава добра атмосфера в къщата и е до нея в родилното, това може да повлияе положително на раждането”.

А Вие как мислите? Споделете с нас в коментарите и разкажете своята история. Нека да помогнем и на другите родители да направят информиран избор и да вземат правилното решение.