Предстои Ви да родите своето първо бебче? Със своя партньор се чувствате объркани и се колебаете дали той трябва да Ви придружи в родилното? 

Несъмнено в Интернет ще откриете много противоположни мнения както от медицинските специалисти, така и от инфлуенсъри и близки. Ние от БГ Дрешки също сме родители като Вас и сме минали по този път. Затова сме си поставили за цел не просто да Ви предложим качествени български детски дрешки, но и да Ви помогнем да вземете правилното решение. 

В предната част от статията Ви споделихме какво казват професионалистите за присъствието на бащата по време на раждането. Днес ще разгледаме другата гледна точка – тази на родителите. Ще Ви споделим какво мислят майките по този въпрос и какви са съветите на бащите към хората, на които им предстои да изпитат тази невероятна емоция.

Майките споделят. 

Може би често сте чували жените да описват раждането като „трансформиращо” или „животопроменящо”. Вероятно сте се чудили неведнъж какво са имали предвид и сте искали да усетите вълнението от това да държите детето си за първи път в своите прегръдки. 

Истината е, че през първите месеци от бременността, вълнението Ви е толкова голямо, че нямате време да мислите за раждането. С наближаване на големия ден, стресът започва да си казва думата. Някои майки го описват като „пътуване без билет” или като това да се загубят сами в непозната страна без път за връщане. 

Да, страховете са толкова много и неизвестността допълнително ги засилва. Затова много млади двойки не обръщат внимание на възможността бащата да присъства на раждането. 

Помолихме няколко жени да споделят своите изживявания с Вас при първото си раждане. Сигурни сме, че техните думи ще Ви накарат да обмислите въпроса и да вземете информирано решение.


 Елина Василева споделя:

„ Бях чувала толкова истории за раждането и си представях какво би било моето въз основа на разказите на приятелките ми. Мислех си, че ще бъде приятно и красиво като разходка в парка. След като родих, осъзнах, че всяко преживяване е различно. 

Искаше ми се да не се бях водила от чуждите история. Честно казано, трябваше да послушам мъжа си и да бях позволила да бъде до мен. 

На самото раждане бях толкова уплашена и ужасена. Всичко ми беше размазано. Екипът, който бях избрала се държа професионално и ме подкрепяше и окуражаваше, но не бе същото. Те просто бяха непознати хора, които си вършеха работата и тази мисъл допълнително ме стресира. 

Сега като се върна назад от раждането си спомням единствено колко ме бе страх”. 

Василена Иванова казва:

„Преди да наближи раждането не бях обмисляла възможността мъжът ми да присъства на раждането. Винаги съм смятала, че това е съкровен и специален момент запазен единствено за майката и бебето. Колкото повече наближаваше моментът, толкова повече партньорът ми настояваше, че иска да бъде до мен и да ме подкрепи. 

Накрая се съгласих и не съжалявам. Неговото присъствие ми помогна да не мисля за болката и да се абстрахирам от болничната обстановка. Той държа ръката ми през цялото време и ме подкрепяше. Заедно посрещнахме нашата малка принцеса. 

Това е моментът, който никога няма да забравя”.

* Историите са реални, но имената са сменени с цел защита на личното пространство на майките. 

Благодарим на дамите за споделените истории. Надяваме се да са Ви вдъхновили поне малко и да Ви помогнат да откриете правилния път със съпруга си. Не забравяйте – всяко раждане е наистина уникално и различно. Затова Ви съветваме да се съсредоточите върху Вашето изживяване и да обсъдите подробно предимствата и недостатъците от присъствието на бащата в родилното. 

Какви са съветите на бащите?

Трябва ли бащата да присъства на раждането на детето? – 2 част

В днешно време мъж в родилното, не е чак толкова невероятно. Има много бащи, които са минали по този път и са избрали да подкрепят половинките си в това изпитание. 

С удоволствие Ви споделяме техните съвети:

  • Бъдете отбор – тук не става въпрос просто да подкрепите жена си, когато се страхува или да я отмените в домашните задължения. Важното е да разберете, че раждането е най-трудният и в същото време вълнуващ момент за всяка жена. Затова не се страхувайте да бъдете до нея и да й бъдете опората, от която се нуждае.
  • Подгответе се емоционално – много мъже се страхуват от самото раждане и виковете на любимата жена ги притеснява. Тук е важно да знаете, че самият процес е болезнен и неудобен. Трябва не само да присъствате, а да запазите спокойствие и да не показвате страха си. 
  • Бъдете част от бременността – добра идея е да участвате във всички дейности по време на бременността, включително всички посещения при лекаря, пазаруване за бебето, подготвяне на стаята и избора на име. Колкото по-ангажирани сте, толкова по-готови ще сте за самото раждане. 

Това са само три съвета, но следвайки ги бащите могат да се подготвят за големия момент. За да Ви помогнем, ще споделим и историята на Георги Иванов:

„Не мога да си представя да съм някъде другаде, когато дъщеря ми се роди. Беше невероятна привилегия, нещо, което никога няма да забравя. Радвам се, че бях до съпругата си.”

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията в нея да Ви е била полезна. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.