Малките деца притежават безгранична енергия и жизненост. Те обичат да играят не само с връстниците си, а и с родителите си. Това е техният начин да опознаят света и да приключенстват, дори в рамките на дома. Но понякога техните писъци отекват през стените и могат да приличат на звуков гърмеж. 

Сигурни сме, че и Вие сте изпадали в ситуация да имате важна работа, а детето да Ви бомбардира с писъци. Може да се е случило в магазина, в парка, в градския транспорт, в самолета и дори на гости на приятели, които имат малки деца. 

Вероятно е дразнещо и се чувствате безсилни, когато не знаете как да реагирате. Ако се чудите каква е причината за тази какафония и дали това е приемливо поведение, останете с нас докрай. В тази статия ние, от БГ Дрешки, ще Ви споделим мнението на специалистите – какви са основните причини за детските писъци и как да управлявате това поведение. 

Трябва ли да обърнете внимание на детските писъци?

Защо малките деца викат? Как да реагирате?

Повечето родители са свикнали с обичайния шум на детските площадки, който е съпроводен с много смях, писъци и шум. Атмосферата там е всичко друго, но не и спокойна и по някаква причина, когато се съберат много деца на едно място, писъците са просто част от игрите им. 

Вероятно това е причината, повечето хора да не забелязват, когато писъците се пренесат от игрите в домашни условия. Тук специалистите обръщат внимание, че е важно да реагирате своевременно и да разберете каква е причината за това поведение. В противен случай е възможно пренебрегването да причини различни поведенчески проблеми в бъдеще. 

Защо децата викат? 

Въпреки че може да Ви се струва крещенето на малко дете като „нормално за възрастта” или ненужно, винаги има причина за него. Най-честите причини са:

Опитва се да привлече вниманието

За бебчетата и малките деца е обичайно поведение да крещят, когато искат да привлекат вниманието на възрастните. Това е техният начин да кажат: „Хей, виж ме!”. 

В зависимост от етапа на своето развитие, детето може все още да не може да говори или да не знае как да Ви каже какъв е проблемът. Затова, когато иска Вашето внимание, то ще направи всичко по силите си, за да го получи. А едно от нещата, което децата научават от най-ранна възраст е, че крясъците са много ефективен начин да постигнат това.

Изразяват чувствата си

Някои малки деца крещят, когато не знаят как да изразят емоциите си. Те могат да крещят от радост, но често това е израз на гняв или разочарование. Когато искат нещо, което не могат да имат, започват да крещят и да се тръшкат. Това означава: „Искам го – дай ми го сега!”. Понякога това поведение е предшественик на гняв, така че ако не успеете да го разсеете от по-рано, това може да Ви донесе много главоболия. 

Забавляват се

Ако някога сте крещяли на влакче в увеселителен парк, тогава знаете, че понякога Вашето малко дете просто се забавлява. Писъците са по-силни, не за да Ви дразни умишлено, а защото се наслаждава на специален момент или забава. 

Освен това, много деца обичат да изследват възможностите на гласа си, когато са малки и да експериментират. Това поведение може да изглежда разочароващо във Вашите очи, но за малките приключенци е напълно нормално. 

Все пак малките деца имат много желания и нужди, но нямат необходимия речников запас, за да ги опишат. До 18 месеца повечето се опитват да казват отделни думи, но имат прекалено много чувства, отколкото речникът им може да поеме. Така че не е изненадващо, че ги изразяват чрез различни викове. 

Как да минимализирате виковете на детето си?

Защо малките деца викат? Как да реагирате?

За много родители е трудно да се справят с малко крещящо дете, особено когато са на публично място и се притесняват от мнението на хората. Само не забравяйте, че всеки е бил на Вашето място и не го мислете много.

Най-голямата грешка е да крещите в отговор, за да му кажете да понижи гласа си. Това не само, че няма да помогне, но и изпраща обратното съобщение – този, който е най-шумен надделява. 

Ето няколко тактики, с които да накарате детето си да спре да крещи:

Помолете ги да намалят  силата на своя глас

Ако Вашето дете крещи, защото е щастливо, опитайте се да не коментирате или критикувате. Но, ако наистина прекалява, помолете го да понижи гласа си. Ако не откликне на молбата Ви, не му отговаряйте, докато не започне да говори нормално. 

Признайте чувствата му

Ако причината за виковете е привличане на внимание, попитайте го какъв е проблемът. Може би се чувства неудобно, гневно или нещо го е разстроило. Например, ако сте в голям магазин, пълен с хора, може да се е претоварило от околната среда. Тръгнете си възможно най-скоро или се опитайте бързо да приключите с пазаруването. 

Ако мислите, че е отегчено или проява капризи, кажете му го. Спокойно му кажете: „Знам, че искаш да се приберем, но ще отнеме още няколко минути, докато свършим” и си продължете пазаруването. Така детето ще бъде утешено, че знаете как се чувства и ще му помогне да научи, че признавате чувствата му.

Ако знаете, че това поведение е, за да получи нещо от Вас като сладко, не се поддавайте! Давайки му това, което иска, само ще засилите това поведение. Вместо това, реагирайте спокойно и кажете: „Знам, че искаш сладко, но ще ти дам, когато свършим”.

Измислете игра

Защо малките деца викат? Как да реагирате?

Опитайте се да задоволите нуждата им да бъдат шумни, като кажете: „Хайде и двамата да крещим възможно най-силно.“ и след това се присъединете към него. Крещете няколко секунди, а след това кажете: „Сега е време да видим, кой може да шепне най-добре”. След това превключете към други занимания като броене, изброяване на цветове и други. 

Това кара крещенето да изглежда като само едно от многото забавни неща, които могат да правят.

Дръжте ги заети

Можете да направите обикновените неща по-забавни за детето, като го включите в заниманията си. Говорете му какво правите или посочвайте хора и неща около Вас. Когато малкото дете е заето, е по-малко вероятно да крещи от скука. 

Придържайте се към техния график

Невинаги е възможно да работите около режима на детето, но винаги, когато можете, уверете се, че то е добре отпочинало и нахранено, преди да напуснете къщата.

Игнорирай го

Това определено е по-лесно да се каже, отколкото да се направи и може да не сте в състояние да го направите. Например - на опашката на касата може да Ви е по-трудно да реагирате, отколкото у дома. 

В зависимост от възрастта на  детето, при игнориране ще разбере, че с крещене няма да получи това, което иска. А за някои деца получаването на какъвто и да е отговор или внимание само затвърждава, че крещенето е разумен начин за общуване.

А Вие как реагирате на виковете на Вашето дете?

Споделете в коментарите и не забравяйте, че в онлайн магазина на БГ Дрешки можете да откриете най-качествените и стилни детски дрешки за всяка възраст.

Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още интересни съвети за родителсвото.