Съдържание:

  1. Открийте сили в себе си
  2. Как да се подготвите за самото раждане?
  3. Как да се подготвите психически и физически?
  4. А Вие готови ли сте за този важен етап от живота си? 


Нямате търпение да прегърнете своето бебче за първи път? Притеснявате се дали сте готови за появата му? Ако сте опитен родител, вероятно сте изпълнени с вълнение и очакване. Но, ако едва сега започвате пътя към родителството, може би този въпрос се върти в ума Ви ден и нощ.

Подготовката не означава просто да направите детска стая и да я обзаведете. Трябва да се подготвите емоционално и психически. Да се обградите с хора, които Ви обичат и са готови да Ви подкрепят по време на бремеността. И не на последно място - да сте готови за самото раждане и нещата, от които ще се нуждае първоначално Вашето дете.

Не знаете откъде да започнете? Не се притеснявайте! Ние – от БГ Дрешки, сме готови да Ви съдействаме във важните моменти от Вашия живот. В тази статия ще Ви запознаем с препоръките на специалистите – от Вашата подготовка до практически стъпки за организиране на дома.

Открийте сили в себе си

Нормално е да изпитвате множество тревоги и съмнения още от най-ранните етапи на бремеността. Много жени са изплашени от самото раждане, притеснени дали ще се справят с отговорностите и от това - ще успеят ли да се грижат правилно за бебчето си. 

Важно е да знаете, че тези емоции са напълно нормални! Най-добрият начин да се отърсите от тях е да научите истината! Споделете притесненията си с Вашия акушер и го помолете да Ви обясни повече за процеса. Това ще Ви помогне и да изградите взаимно доверие, че имате срещу себе си човек с дългогодишен опит, който ще бъде до Вас през цялото време.

Не се страхувайте да зададете всичките си въпроси. Бъдете детайлни, дори за нещата, които Ви се струват незначителни. Така Вашият лекар ще може да Ви обясни как ще помогне, за да родите възможно най-безопасно. 

Освен това, този разговор ще Ви помогне и да изберете начина, по който искате да родите. 

Ако се притеснявате, че не сте подготвени да се грижите за дете, добра идея е да посетите специалист по кърмене или предродилен курс. На тях ще научите повече подробности и най-честите ситуации, които могат да Ви затруднят. 


Как да се подготвите за самото раждане?

Сигурни сме, че не само в социалните мрежи, но и в много майчински форуми ще откриете всевъзможни истории за раждането. Някои са толкова притеснителни, че могат да Ви повлияят на психиката. Имайте предвид, че колкото и да ги четете, те няма да Ви помогнат емоционално или да Ви подготвят за предстоящото. Затова е по-добре да ги избягате и да се фокусирате единствено върху това, което зависи от Вас. 

Започнете от самото начало като:

Обсъждане на предстоящото с Вашия партньор

Много дами забравят да проведат този важен разговор, който включва не само избор за името на детето, но и какво предстои да се случва в живота им. Много мъже са развълнувани от промяната, но не са подготвени да бъдат родители. 

Затова е важно да им помогнете да осъзнаят, че това много скоро ще се случи. И, ако не знаят как да реагират, е добре да посетите заедно курсове за бъдещи родители, чрез които заедно да направите първата крачка към бъдещето.  

Направите план за раждането

За някои дами изготвянето на такъв план е от съществено значение за емоционалното им състояние. Въпреки че самото раждане може да бъде непредсказуемо и да не следва Вашите желания, разписването на Вашите предпочитания ще Ви помогне да се отпуснете. 

Освен това, ако сте наясно как искате  да протече раждането, можете да го обсъдите с Вашия лекар и акушер. Не само ще им помогне да Ви разберат, но и ще обяснят дали планът Ви е осъществим и безопасен за Вас и бебчето. 

Добра идея е да споделите тази информация с Вашия партньор и семейството. Да им разкажете какво сте се разбрали с проследяващите Вашата бременност, за да са наясно с желанията Ви. 

А, ако не се реализира, ще имате забавен спомен, за който след това да разказвате на децата си. 


Изберете и посетете болницата

Повечето родилки избират определен доктор и се насочват към болницата, в която той работи. Понякога проследяващият бременността не води раждания и може да Ви насочи към свои колеги в различни медицински заведения. 

За да се чувствате по-комфортно в деня на раждането, можете да посетите възможните болници в дните, когато са отворени за бъдещи майки. Разгледайте обстановката и стаите, разберете възможностите и не забравяйте, че най-важни са оборудването и специалистите в тях. 

Задайте въпросите си на медицинската сестра, която ще Ви разведе и научете повече какво може да Ви очаква там. Това също ще Ви помогне да разберете възможностите, за да планирате раждането си. 

Подгответе чантата си за болницата

Всяко родилно има определен списък с консумативи, необходими за бебето и майката. Разбира се, всяко има и различни правила с допустимите вещи, които трябва да си носите от вкъщи. За новороденото е най-добре да се водите по техния списък и освен това предвидèте, че може да се нуждаете от големи количества мокри кърпички. Винаги е добра идея да имате повече. 

Освен необходимите документи, във Вашия багаж може да вземете и:

  • Дрехи за изписването и престоя като свободни и удобни нощници и пижами
  • Меки сутиени, подходящи за кърмене и подложки за гърди
  • Бельо и дамски превръзки
  • Козметика
  • Слушалки, книга, фотоапарат или други лични вещи 
  • Лекарства, ако приемате такива

Как да се подготвите психически и физически? Раждането е трудно за тялото и изисква много издръжливост и сила. Затова по време на бремеността е препоръчително да подъдржате физическа активност и здравословен начин на живот. Обсъдете с проследяващия Ви лекар дали можете да спортувате и какво е препоръчителното натоварване. 

Упражненията могат да бъдат чудесен начин за премахване на стреса. Потърсете какви групови тренировки за бременни има и ходете поне 2 пъти на седмица. Има курсове, които ще Ви бъдат полезни с техники за релаксация и дишане по време на раждането. 

Всъщност, дори ходенето, ако Ви харесва и е безопасно за изпълнение, е добър вид активност и може да подобри настроението Ви. 

Вероятно внимавате какво ядете и спазвате здравословна диета. Ако не, сега е моментът да започнете! Правилното хранене помага да сте здрави и  насърчава стабилния растеж на плода. Освен това, доставя енергията, от която се нуждаете за раждане, така че е важен компонент от подготовката. 

Не забравяйте да се грижите и за психиката си. Ако се чувствате прекалено емоционално, поговорете с Вашия лекуващ лекар и посетете психолог, който да Ви окаже нужната подкрепа.

А Вие готови ли сте за този важен етап от живота си? 

Това е само част от целия процес, през който ще преминете през деветте месеца от своята бременност. Следете нашия блог, защото в следващата част ще Ви помогнем да подготвите дома си и да изберете необходимите бебешки вещи.

Не забравяйте, че в нашия онлайн магазин ще откриете страхотни комплекти за изписване и бебешки дрешки. Поръчайте ги още днес или се свържете с нашите консултанти на телефон: 0878 188 477, ако се нуждаете от професионален съвет.